petak, 2. rujna 2016.

Pobožnost Srcu Isusovu i Srcu Marijinu za naše vrijeme



 „Egzekucija“ Presvetog Srca u Španjolskoj u tridesetim godinama prošlog stoljeća
preuzmi cijeli dokument u pdf-u

Djelotvornost štovanja presvetog Srca Isusova pokazuje nam i velika nesklonost koju su revolucionari imali prema njoj: kada je ne mogu baš ignorirati, ismijavaju je i bore se protiv nje na svaki način. Blaženi katalanac José Torras y Bages (1846.-1916.), biskup Vicha (Španjolska), ustvrđuje: „Revolucija je deklarirani neprijatelj pobožnosti Presvetom Srcu Isusovu jer joj snažan instinkt da razumjeti da je to pobožnost određena da je uništi“.
Ova pobožnost sadržava krajnje sredstvo božanskog milosrđa kojemu se moramo uteći ako se želimo spasiti i od vječne propasti, kao i od vremenite. Otac Jules Chevalier napisao je već 1891.: „Pobožnost Presvetom Srcu Isusovu objavio je sam Gospodin, a preporučila ju je Crkva kao učinkovit lijek za zla modernoga svijeta.“
Lav XIII. usporedio je simbol Presvetog Srca s nebeskim znakom – zacijelo križ – koji se ukazao daleke 313. godine Rimskom caru Konstantinu kao jamstvo pobjede: „In hoc signo vinces“, „U ovom znaku ćeš pobijediti“. Po Papinim riječima, Srce Isusovo je novi nebeski znak koji se svugdje mora urezati, počevši od naših srdaca; njegovu poruku moraju prihvatiti svi vjernici da se suoče s velikim izazovima našega vremena koje je usmjereno protiv vjere i pravovjerja.



Paray-le-Monial i Fatima
Veliki svjetski pokret posvećenja Presvetom Srcu  Isusovu koje je već u XVII. stoljeću pokrenuo sv. Ivan Eudes spojen s pobožnosti Srcu Gospinu u XX. stoljeću je doživio vrijednu nadopunu u pokretu posvećenja Bezgrješnom Srcu Marijinu.

Na ovaj pokret veliki utjecaj je imala Fatimska poruka koju je Blažena Djevica povjerila malenim portugalskim pastirima: Luciji, Jacinti i Franji. Gospina ukazanja pripravila su ukazanja Anđela Portugala koja su se dogodila u ljeto 1916. On je njima najprije rekao. „Srca Isusovo i Marijino čuju vaše molitve“; u drugom ukazanju je dodao: „Srce Isusovo i Marijino imaju za vas planove milosrđa“; tijekom trećeg ukazanja naučio ih je strelovitu molitvu koja podsjeća na jedinstvo dvaju srdaca i potrebu da im se uteknemo: „Po neizmjernim zaslugama Presvetog Srca Isusova i po zagovoru Bezgrešnog Srca Marijina, molim Te za obraćenje jadnih grješnika.“

Vidjelica Jacinta, malo prije nego što će umrijeti na svom krevetu boli, rekla je rodici Luciji: „Još sasvim kratko i ja ću u Nebo. Ti ostani ovdje da objaviš kako Bog želi ustanoviti u svijetu pobožnost prema Prečistom Srcu Marijinu. Kada za to dođe trenutak, ne smiješ se skriti. Reci svima da će nam Bog dati milosti posredstvom Prečistog Srca Marijina. Neka ih od njih mole! Kaži da Srce Isusovo hoće da se, uz njegovo, časti i Bezgrješno Srce Marijino.“

Zadivljujuće je zamijetiti postojeću sličnost između poruke Paray-le-Moniala i poruke Fatime. Fatima sadrži veliko obećanje spasenja povezano s praksom Pet prvih subota koja je slična i komplementarna praksi Devet prvih petaka koje je proširio Paray-le Monial.

Blažena Djevica je zahtijevala poznatu posvetu Rusije svom Bezgrješnom Srcu koja ima sličnost s zahtjevom koje je 1689. tražio Isus od Francuskog kralja.

Posvetu čovječanstva Srcu Isusovu obavio je Papa Lav XIII. Enciklika
 http://christusrexhrvatska.blogspot.hr/2015/06/lav-xiii-enciklika-annum-sacrum-25-5.html

Encikliku o štovanju Presvetog Srca Isusovog možete pročitati ovdje http://christusrexhrvatska.blogspot.hr/2014/06/haurietis-aquas-ina-gaudio.html


Fatima sadrži i obećanje pobjede vjere i Crkve, slično i komplementarno obećanju koje je nagoviješteno u Paray-le Monialu. Ako je Isus govorio da će utemeljiti Kraljevstvo svog Presvetog Srca, Blažena Djevica potvrđuje Fatimskim pastirima u ukazanju 13. srpnja 1917. da će „na kraju moje Bezgrješno Srce pobijediti“. Tri glavne karakteristike pobožnosti Srcu Isusovu – praksa posvećenja i borba za pobjedu Kristova kraljevstva prisutne su i u Fatimskoj poruci. Nakon Paray-le-Moniala i Fatima je velika objava Božje želje da privuče i prihvati grješnike i da im oprosti. No, budući da se ovo ukazanje dogodilo tri stoljeća kasnije, u situaciji u svijetu koja se veoma pogoršala, ovu posljednju ponudu spasenja prate opomene i prijetnje ako se duše ogluše i ako se svijet ne obrati . Poradi toga je Gospa vidiocima pokazala strašno viđenje pakla i govorila im o strašnim kaznama za cijelo čovječanstvo ako se ne obrati, i tu čineći kao Srce Isusovo koje je govorilo o ozbiljnim kaznama za one koje zlorabe njegove milosti.

Posveta Rusije Bezgješnom Srcu, nažalost, još nije učinjena prema uputama Blažene Djevice. Molimo za posvećenje nje i trijumf Bezgrešnog Marijinog srca!