utorak, 14. veljače 2017.

Biskup Egan:„Rastući problemi“ zbog pobudnice Amoris laetitia – „Molimo se za Crkvu“


Biskup Philip Egan:„Rastući problemi“ i „razdor“ u Crkvi zbog pobudnice Amoris laetitia

(London) Dok mnogi crkveni predstavnici izjavljuju da je sve u najboljem redu, drugi s obzirom „sve više problema“ zbog Amoris laetitia pozivaju na molitvu.

Biskup Barcelone u miru, kardinal Sistach izjavio je prije nekoliko dana da je sve u najboljem redu. Sporna posinodska pobudnica Amoris laetitia pape Franje njemu je „jasna“ i nije „dvosmislena“, zbog čega on kaže da ne može razumjeti da drugi kardinali o tome imaju dubia (dvojbe).

Posve je drukčijeg mišljenja engleski biskup Philip Egan iz Portsmoutha. On konstatira „rastuće probleme“ u Crkvi. Razlog tomu je pobudnica Amoris laetitia. Zbog tumačenja ovog papinskog dokumenta kojemu kritičari predbacuju dvosmislenost u odlučujućim odlomcima, u biskupiji i u župama se „može konstatirati rastuće nejedinstvo i razdor“.



Kako je objavio biskup Egan, na Svećeničkom je vijeću njegove biskupije postavljeno pitanje trebaju li svećenici slijediti Papu ili biskupa. Iza toga se krije kaos tumačenja (New York Times) koji stvara podjele u Crkvi od objave pobudnice Amoris laetitia. Biskup Egan izjavio je, pozivajući se na crkveni nauk o braku i na sakramentalni red, da rastavljeni ponovno civilno oženjeni ne smiju pristupiti sakramentima ako u novoj vezi ne žive apstinentno.

S ovom tumačenjem pastoralne su smjernice drugih biskupa u otvorenom sukobu koji se za svoj novi nauk i praksu odlučno pozivaju na pobudnicu Amoris laetitia.
Zbog rastućeg sukoba u Crkvi koji je prouzročila pobudnica Amoris laetitia, biskup Egan u srijedu je preko Twittera pozvao vjernike da se „mole za Crkvu“.

Doslovno je biskup nakon zasjedanja Svećeničkog vijeća svoje biskupije napisao:
Council of Priests yesterday: Whom do we obey, the bishop or the pope? I‘d say Both! But there’s a growing problem: let’s pray 4 the Church.”

Tekst: Giuseppe Nardi