četvrtak, 23. veljače 2017.

Dvaput Engleska – dvije katedrale: u Westminsteru obnova posvete Engleske – U Canterburyju masoni proslavili 300 godina Londonske velike lože


 
 100 godina Fatime u Westminsteru – 300 godina masonerije u Canterburyiju

 (London) Subota, 18. veljače 2017.: dva velika događaja. Održala su se u istoj zemlji i isti dan, ali jedva da su moga biti u većoj suprotnosti. U katoličkoj katedrali Westminster u Londonu kardinal Nichols otvorio je spomen na 100 godina Gospinih ukazanja u Fatimi, obnovivši posvetu zemlje Bezgrješnom Srcu Marijinu. U anglikanskoj katedrali u Canterburyju istodobno su, jedva 90 kilometara dalje, masoni slavili utemeljenje svoje prve velike lože na svijetu prije 300 godina. Anglikanski primas Justin Welby za tu je prigodu braći iz lože pripustio prvostolnicu Engleske crkve.

Dva događaja, dva spomena, kontrastni program

Dana 18. veljače 2017.: dvije obljetnice: 100 godina Gospinih ukazanja u portugalskoj Fatimi, 300 godina utemeljenja prve Velike lože na svijetu. Od Londonske velike lože koja je utemeljena 1717. godine, danas Ujedinjena velika loža Engleske, potječe cijela svjetska masonerija. Mjesta održavanja dvaju događaja iznimno su značajna: na jednoj strani katedrala katoličkog primasa Engleske, a na drugoj katedrala anglikanskog primasa zemlje koji je primus inter pares svih anglikanskih biskupa svijeta.

Premda su sami masoni na svojoj mrežnoj stranici pisali o masonskom obredu u katedrali u Canterburyju, o tome nisu izvješćivali ni BBC, a ni bilo koje dnevne novine. To se naziva totalni nadzor nad izvješćivanjem. Što se o tome piše, netko smije sam odlučivati.

300.000 funti za obnovu katedrale

Welbyjeva odluka da otvori glavnu anglikansku crkvu za masonsku proslavu, bila je vrlo sporna, ali je ipak ostvarena. Veze između Lože i Canterberyja stare su i čvrste. Welby nije prvi nadbiskup koji zaudara po članstvu u loži. Masonski ritual s anglikanske je strane vodio katedralni dekan, Robert Willis koji je svečano ušao u kompletnoj masonskoj odori. Kao zahvalu masoni su darovali 300.000 funti za potrebe katedrale u Canterberyju. Novac je određen za potrebe obnove katedrale.



                          Masonski kvadri koji su postavljeni u Kanterberijskoj katedrali

Kao uspomena na ceremoniju i njihov dar masoni su mogli postaviti spomen-ploču u katedrali. Ona treba buduće naraštaje podsjećati na događaj i dobru suradnju. Na mrežnoj stranici masonske pokrajine Kent o tome piše:
It would culminate in a Special Service at the Cathedral on Saturday 18th February 2017 when Freemasons in the four Provinces would be able to celebrate 300 years of English Freemasonry and the help given to the Cathedral in the restoration of the North-West Transept Tower and its Pinnacles.“

Welby je poznat po svojoj bliskosti s masonerijom Kao dekan anglikanske katedrale u Liverpoolu pobrinuo se za to da se dobro vidljivo postavi masonski simbol na jedno dizalo koje su financirala braća iz lože.

I o obnovi Kanterberijske katedrale na mrežnoj stranici masonske pokrajine piše da je postavljeno više kamenova s uklesanim masonskim simbolima. („The Stonemasons at Canterbury also agreed to make a set of Rough and Perfect Ashlars out of the Caen Stone used in the Cathedral which would be given to those Lodges or Centres which made a generous donation to the Appeal. A certificate was also presented with the Stones.“)
(....)


Prema Papinoj želji: dana 13.ožujka prvi put anglikanska liturgija u Bazilici sv.Petra u Rimu
 

 
Obnova posvete Engleske Bezgrješnom Srcu Marijinu


Za nekoliko dana, 26. veljače papa Franjo posjetit će anglikansku crkvu i zajednicu u Rimu. Dana 13. ožujka prvi put u povijesti u bazilici sv. Petra služit će se anglikanska liturgija. Papa Franjo dopustio je da se jedan dio časoslova slavi po anglikanskome obredu. Prigoda je 50. obljetnica katoličko-anglikanskog dijaloga.

Liturgiju će predvoditi anglikanski nadbiskup David Moxon. Novozelanđanin je ravnatelj Anglikanskoga centra u Rimu. Propovijedat će katolički biskup Arthur Roche. Englez je tajnik Kongregacije za bogoštovlje i sakramentalnu stegu i slovi kao blizak suradnik pape Franje. Pjevat će zbor Merton Colleg-a iz Oxforda. Najstariji oksfordski koledž ekskluzivni je krug: njemu su pripadali i William Ockham i John Wyclif, ali i J.R.R Tolkien i otac Winstona Churchilla ili u novije vrijeme japanski prestolonasljednik Naruhito i Mark Thompson, predsjednik upravnog odbora New York Times Company.

Radi prisjećanja
Jedan drugi Fisher, kardinal Ivan (John) Fisher, biskup nekadašnje još katoličke biskupije Rochester bačen je u tamnicu 1534. godine za vladavine kralja Henrika VIII. jer je ostao vjeran Katoličkoj Crkvi i odbio je potpisati Akt o supremaciji. Dana 22. lipnja 1535., kratko prije nego Tomi Moreu odrubljena mu je glava koja je potom bila izložena na Tower Bridge-u. Ivana Fishera i Tomu Morea Katolička Crkva časti kao mučenike i svetce. 

                                         Obnova posvete 2017. godine u Westminsteru

Kanterberijska katedrala u Anglikanskoj crkvi i engleskome društvu ima izniman značaj. Caterbury slovi kao prvostolnica Engleske. Njezino utemeljenje seže u 6. stoljeće. U njoj je ubijen sveti Toma Beckett. Današnje zdanje nastalo je u 12. stoljeću. Crkva je tijekom gotovo tisuću godina neprekidno bila sjedište katoličkog nadbiskupa i primasa Engleske. Prvi put 1534. godine, a konačno od 1559. klerici su uzurpirali biskupsku stolicu, otada anglikanski nadbiskupi koji su slijedili kralja Henrika VIII. i otpali od Rima.

U Westminsteru je nakon Canterburyja godine 604. nastala druga biskupija po starosti u Engleskoj. Njezin posljednji katolički biskup, Edmund Bonner umro je 1569. u tamnici jer je odbio potpisati Akt o supremaciji i ostao vjeran Katoličkoj Crkvi. Tek 1850. godine Katolička Crkva u Engleskoj mogla je obnoviti službenu hijerarhiju. Odonda je Westminster sjedište katoličke nadbiskupije i katoličkog primasa Engleske. Današnja katedrala sagrađena je potkraj 19. stoljeća.

Pred 4000 vjernika kardinal Nichols je, istodobno dok su u Canterburyju masoni slavili, obnovio posvetu Engleske i Walesa Bezgrješnom Srcu Marijinu. Za tu prigodu postavljen je kip Majke Božje Fatimske u Westminsterskoj katedrali.

Tekst: Giuseppe Nardi