petak, 28. travnja 2017.

Papa Franjo i stota obljetnica Fatime: ponovno „posveta“ svijeta Mariji, koja u biti nije posveta



Prigodom Papina posjeta Fatimi 13. svibnja službeno će se obaviti „čin posvete“ Majci Božjoj Fatimskoj koji potječe od pape Franje iz 2013.godine, no to nije posveta

(Fatima/Rim) Uprava prošteništa Majke Božje Fatimske pokrenula je službenu mrežnu stranicu za Papin posjet u svibnju. Na mrežnoj stranici papa2017.fatima.pt nalaze se brojne upute oko organizacije, ali i duhovna pomoć glede priprave za 100. obljetnicu prvih Gospinih ukazanja koju će papa Franjo proslaviti 12. i 13. svibnja u Fatimi – te jedna zbunjujuća neuobičajena stvar.



"Posveta" Majci Božjoj Fatimskoj

Na stranici se nalazi publikacija „Fatima 2017. Svibanj s papom Franjo u 100. godini ukazanja“. Tu je riječ o „pastoralnim prijedlozima kako bi se hodočasnicima pomoglo pripraviti se za Papin pohod Fatimi i to duhovno duboko proživjeti“. Izdavači su „Svetište u Fatimi i Portugalska biskupska konferencija“.

U publikaciji je na vidljivom mjestu istaknuta „posveta Majci Božjoj Fatimskoj“ koju je „sastavio papa Franjo“.

Riječ je o molitvi koju je papa Franjo molio 13. listopada 2013. na Trgu sv.Petra u Rimu. Već je onda unaprijed bilo najavljeno da će papa Franjo na tu 96. godišnjicu posljednjega Gospina ukazanja u Fatimi posvetiti svijet Bezgrješnom Srcu Marijinu. Iz Fatime su za tu prigodu dali donijeti kip Gospe Fatimske u Rim.

U neslužbenom jeziku govorilo se izričito o službenom „činu posvete“ svijeta Majci
Božjoj Fatimskoj. U Fatimi je Gospa,prema riječima jednoga od troje vidjelaca, kasnije časne sestre Lucije dos Santos, tražila da se Rusija, gdje je kratko nakon posljednjega ukazanja izbila boljševička Oktobarska revolucija, posveti Njezinom Bezgrješnom Srcu.

                                  Čin posvete pretvorio se u „čin povjeravanja“



2013.: „Čin povjeravanja“ koji je obavio papa Franjo; (dolje) 2012: čin povjeravanja i posvete koju je obavio papa Benedikt XVI.

Je li želja Majke Božje dosada ispunjena, ostaje sporno. U svakom slučaju, dana 13. listopada bila je to „posveta Fatimi bez Fatime“, jer čina posvete nije bilo.

O posveti govorili su čak još i na Trgu sv.Petra medijski komentatori, ali o tome nije govorio papa Franjo. Službeno je Vatikan najedanput govorio samo o „činu pouzdanja u Majku Božju Fatimsku“.
Isti „čin pouzdanja Mariji“ (Naši su mediji govorili o „činu predanja“; napomena prevoditelja) ponovno je prigodom 100. obljetnice prvoga Gospina ukazanja u Fatimi objavila Portugalska biskupska konferencija i Uprava prošteništa u svezi s Papinim posjetom i opet se govori o „činu posvete“ koji to u biti nije.


Klikom na naslov Papa Franjo i "posveta" možete vidjeti videozapis s youtubea.


Tekst: Giuseppe Nardi