srijeda, 21. lipnja 2017.

„Naša nas savjest nuka...“ – Drugo pismo četvorice kardinala o pobudnici Amoris laetitia


Četvorica kardinala koja su uputila „dubia“(dvojbe) glede sporne posinodske pobudnice Amoris laetitia napisala su papi Franji drugo pismo. U njemu ga mole da ih primi u audijenciju. Međutim, i to im odbija „milosrdni“ Franjo. O brigama i bojaznima o svojemu usmjerenju ne će ni da čuje.

(Rim) Dana 25. travnja četvorica kardinala Walter Brandmüller, Raymond Burke, Carlo Caffarra i Joachim Meisner napisali su papi Franji drugo pismo. Pošto ni na ovo pismo nisu dobili odgovora, danas su ga objavili. Objava je ponovno uslijedila preko poznatog vatikanista Sandra Magistera.



                             Papa Franjo i kardinal Caffarra početkom travnja u Carpiju

Novo je pismo sastavio kardinal Carlo Caffarra koji je donedavno bio bolonjski nadbiskup i ravnatelj Papinskog Instituta Ivan Pavao II. za studij braka i obitelji, koji je u prošlim mjesecima papa Franjo podvrgao radikalnoj promjeni usmjerenja.

Kardinal Caffarra trebao bi uistinu i biti autor jer mu je papa Frano proteklih mjeseci uvijek ponovno pokazivao malene geste naklonosti. Kada je Papa početkom travnja posjetio biskupiju Carpi, kardinal Caffarra otputovao je onamo. Došlo je do kratkog,, javnog susreta sa zagrljajem. Koju je ozbiljnu riječ Kardinal rekao Papi nije poznato. Franjo se za trenutak vidno zamislio. Ta scena ovjekovječena je na fotografiji.

Kratko nakon toga kardinal Caffarra počeo je – u dogovoru s ostalim potpisnicima „dubia“ – Papi pisati pismo.

Kardinal Caffarra u novome pismu odbacuje i sedisvakantističke pozicije, ali i tezu kurijalnog nadbiskupa Georga Gänsweina koju je on iznio u javnost, a koja spominje novi oblik suradnje bivšega pape Benedikta XVI. u petrovskoj službi.

Istodobno je iznio pritužbe zbog pomutnje koja u Crkvi vlada zbog pobudnice Amoris laetitia te je iznio i konkretnu optužbu zbog krivovjerja „pojedinih biskupa, kardinala i biskupskih konferencija“.