petak, 26. kolovoza 2016.

O Sv. Pričesti

Cijenjenom čitateljstvu,
u postu o Sv. Pričesti 26. kolovoza dogodila nam se veća pogreška u navodu
”U nekim krajevima i u nekim zajednicama pričest na usta je ušla u praksu makar Sveta Stolica NIKAD nije dala za to dopuštenje!”

točan navod je: ”U nekim krajevima i u nekim zajednicama pričest na ruku je ušla u praksu makar Sveta Stolica NIKAD nije dala za to dopuštenje!”
Tekst je ažuriran i greška otklonjena te vas molimo za razumijevanje i ujedno zahvaljujemo na praćenju i svakoj pomoći u radu za blog na slavu Krista Kralja!

Božji blagoslov!







O Sv. Pričesti - Memoriale Domini


Dokument Memoriale Domini još nije preveden na hrvatski jezik. Komparirajući ovaj dokument sa knjigom Pričest na usta ili na ruku, prof. sa Splitskog sveučilišta don Alojzija Bavčevića možemo povući slijedeće crte; ”U nekim krajevima i u nekim zajednicama Pričest na ruku je ušla u praksu makar Sveta Stolica NIKAD nije dala za to dopuštenje!"

Pričest na usta u stavu klanjanja izražava poštovanje vjernika prema Euharistiji. Taj način primanja svete Pričesti mora biti sačuvan ne samo zato što je to višestoljetna tradicija već jer izražava poštovanje vjernika prema Euharistiji! To nije običan kruh već Tijelo i Krv Kristova! Na taj način se više čuva od povrede Hostija – Isus te da ne propadne niti jedan komadić posvećenog kruha. To se ne tiče samo discipline već primanjem Pričesti na ruku mogu se proizvesti veće štete: manje poštovanje prema ovom uzvišenom sakramentu Oltara, profanacija sakramenta i oskvrnjivanje pravog nauka.

Sveta Stolica živo potiče biskupe, svećenike i vjernike da poštuju zakon i sačuvaju praksu primanja Pričesti na usta. Gdje se uvukao protivan običaj, primanje Pričesti na ruku, Apostolska Stolica, konferencijama povjerava brigu i dužnost da brižljivo ocijene posebne okolnosti koje bi mogle postojati u slučaju manjka poštovanja ili krivih mišljenja koji bi se mogli uvući u duše u odnosu na Presvetu Euharistiju i da se s pažnjom izbjegnu sve druge neprilike. 

Kardinal Benno Gut – tadašnji prefekt kongregacije za bogoštovlje, dva mjeseca nakon proglašenja dokumenta dao je odgovor novinaru časopisa La Documentation Catholique.”Nadamo se da će od sad unaprijed s novim sadržajem u dokumentu ova bolest eksperimentiranja doći kraju. Do sad su biskupi dopustili praksu no granice su često povrijeđene i mnogi svećenici su (na svoju ruku) učinili ono što su htjeli učiniti. Nametnuli su svoje stavove, u ovom slučaju. To više nije bilo moguće spriječiti jer se jako proširilo. Sveti Otac je popustio protiv svoje volje.“(znamo da je Nizozemska prijetila odcjepljenjem od Katoličke crkve ako papa ne pristane na podjelu Pričesti na ruku) (iz Knjige Pričest na usta ili na ruku, don Alojzije Bavčević, str. 27)

Mons. Annibale Bugnini koji je imao upliv na kreiranje nove Mise zajedno sa protestantima sam priznaje: ”Pričest na ruku u početku je bila uvedena bez dopuštenja. Pavao VI je bio protiv Pričesti na ruku (znamo da je protiv bio i Ivan Pavao II), ali je odlučio da se da samo tamo gdje je ona bila već čvrsto uspostavljena. (To je bila Nizozemska)” ( o svemu piše u navedenoj knjizi argumentirano i jasno)

Pape Pio X, Pio XI, Grgur Veliki, Lav i veliki crkveni naučitelj Toma Akvinski su jasno govorili samo o Pričesti na usta u klečećem položaju i uz uporabu plitice i očuvanju svakog djelića Hostije u kojoj je Isus. (Vidi Veliki katekizam pape Pia x članak 642, 643, 644, 645 ili Summma Theologica , III, 82)